.

DE KRACHT OM TE VERANDEREN    

Er zijn mensen die maken dat dingen gebeuren

Er zijn mensen die wachten dat  dingen gebeuren

Er zijn mensen die niet weten dat dingen gebeuren

Een case uit het leven van een coach : 

 

Een tot nu toe goed presterend kaderlid voelt de laatste tijd zijn energie zakken.

Na een aantal onderzoeken raadt zijn arts hem aan om aan zijn algehele conditie en work-life balance te werken.

Vol goede moed stippelt de persoon een actieplan uit maar binnen de kortste keren vervalt hij in zijn oud patroon… kies zelf maar… teveel roken, junk food eten, een fles wijn per dag drinken, snoepen, te lang werken, weinig bewegen, weinig quality time met zijn gezin…

 

Stel dat hij wil werken aan zijn voedingspatroon, bvb minder snoepen om overtollig gewicht kwijt te spelen.  Alleen lukt het hem niet en hij laat zich coachen.

De coach zou volgende provocatieve vraag kunnen stellen om de manager te challengen :

“Je zegt dat je ... bvb chocolade… nodig hebt om goed te functioneren. En je zegt dat je het niet kan laten, dat je genoeg geprobeerd hebt.  Laat ons veronderstellen, en het is maar een stelling, dat je kinderen je nooit meer zouden willen zien als je nog één stukje chocolade zou eten.

Zou je dan de kracht hebben om je actieplan vol te houden ?”

 

“Natuurlijk, zonder enige twijfel” !!! zegt de coachee vol overtuiging en combativiteit.

Het veranderingspotentieel is dus NU al aanwezig bij de persoon ! 

Je kent zelf wel dat gevoel van totaal niet te twijfelen, van 100 % zeker te zijn van je stuk, van te weten dat je je objectief zal en wil bereiken.

Waarom dan wachten tot er iets verschrikkelijks gebeurt (afwijzing door je kinderen, ontslag, ziekte, verlies, burn out …) om in actie te schieten ?

We moeten niet wachten dat het slecht gaat om beter te worden !

Natuurlijk gaat het hier om een geval van ‘negatieve’ motivatie, and so what ?   Velen van ons worden extra gedreven door juist iets te willen vermijden.

Het brengt ons de nodige kracht om te veranderen.

 

De coach is diegene die ons begeleidt om die specifieke staat van motivatie die al in ons zit te bereiken.  De coach leert ons om de gepaste gemoedstoestand op te roepen wanneer het nodig is. 

 

Dus heb je eigenlijk al het potentieel al in jou.

Waarom zou je wachten op iets verschrikkelijks om in actie te komen als je sowieso al de mogelijkheid in je hebt om anders te handelen?

 

Natuurlijk gaat het om een ‘negatieve’ motivatie maar velen van ons functioneren zo.

Voel maar hoe het is om met 100 % zekerheid iets te willen vermijden. Je voelt in heel je lichaam dat je daar niet wil komen en je voelt een enorme energie die je krachten mobiliseert.

Deze toestand van alertheid kan je bereiken en oproepen wanneer je het wil.

 

De coach is de catalysator van dit proces en beschikt over een aantal tools om je daarin te begeleiden.

Het is een mooi beroep in volle expansie dat zich richt tot individuen (life coaching) en bedrijven/organisaties met als ultieme doelstelling : bijdragen tot welzijn en geluk.

Wat is coaching ?  Het is het helpen ontwaken van talent en veranderingspotentieel bij een individu of groep en het begeleiden ervan om specifieke objectieven die uitgedrukt worden in concrete resultaten te bereiken.

 

Wat doet een coach ?  Een tijdje meelopen op het unieke levenspad van een individu op stap naar zelfverwezenlijking en welzijn.

 

Hoe ? Door het verhogen van bewustzijn en autonomie van zijn coachee dankzij een observatie zonder oordeel en door de juiste, krachtige vragen te stellen.

 

Wil je zelf dit mooie beroep uitoefenen en bijdragen tot meer welzijn voor individuen (life coaching) of binnen bedrijven/organisaties en coachingtools aanleren dan word je uitgenodigd op de gratis info-avond waar het programma zal toegelicht worden.

Daniëlle De Wilde - Verantwoordelijke Elan Vital NL